Ilmailutoimittajat ry.
pix pix
pix
ILMAILUN TERMINOLOGIAA:
HÄTÄLASKU JA MUITA ILMIÖITÄ
pix

HÄTÄLASKU
 
Hätälasku (engl. Emergency Landing) tehdään, mikäli lentokoneen on välttämätöntä laskeutua lähimmälle sopivalle lentokentälle tilanteen selvittämistä varten.
Tällaisen tilanteen voi aiheuttaa esimerkiksi tulipalo koneessa. Se on aina suuri vaara ja edellyttää nopeita toimia.
Toinen hätälaskun tekemiseen pakoittava tilanne voi olla koneessa olevan ihmisen vakava sairastuminen, niin vakava että sairastunut on saatava asianmukaiseen hoitoon ennen koneen suunniteltua perillepääsyä, eivätkä koneessa olevat resurssit riitä hoidon antamiseen.
Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari oli 9.1.2000 tulossa yksityiskoneella Helsinkiin. Kun laskutelineet otettiin ulos, nokkatelineen uloslukkiutumisesta kertova merkkivalo ei syttynyt.
Ennen koneen laskeutumista kentän pelastusyksiköt hälytettiin asemiin, ja kone laskeutui. Telineet toimivat kuten pitääkin, eikä tilanteesta aiheutunut vaaraa. Merkkivalon molemmat polttimot olivat rikki, teline ei.

Tapahtuma uutisoitiin yleisesti hätälaskuksi. Kyseessä oli pikemminkin poikkeama tai epänormaali laskeutuminen (abnormal landing), sillä varsinaista hätää koneella tai sen matkustajilla ei ollut. Varotoimenpiteitä tehtiin, mutta hätälaskulle ominainen välitön laskeutuminen ei ollut välttämätön. Ennen laskeutumista kone lensi muutaman kerran lennonjohtotornin läheltä, ja telineen asentoa yritettiin havainnoida maasta.
Tämänkaltaisen tilanteen hallinta kuuluu ohjaajien perusammattitaitoon, ja kaupalliset lentoyhtiöt kouluttavat ohjaajiaan jatkuvasti muun muassa simulaattoreissa. Niissä toimintahäiriöt voidaan kokeilla hyvinkin todentuntuisissa olosuhteissa.
Kaikki matkustajalentokoneen toiminnan kannalta keskeiset järjestelmät on varmennettu. Varajärjestelmiä on aina vähintäin yksi, ja esimerkiksi MD-11:ssä hydraulijärjestelmiä on neljä ja sähköjärjestelmiä samoin neljä erillistä. Yhden vikaantuessa käytetään muita.
Termi hätälasku on siis varsin voimakas ilmaus, ja sitä käytettäessä kannattaa varmistua siitä, että kyseessä todella on ollut hätätilanne. Yleisimmin mediassa virheellisesti käytetty ilmailutermi lieneekin juuri hätälasku.
 
TAKAISIN
 
ALOITUSSIVULLE